Geschiedenis

Centraal Wonen Voorburg, een wooncomplex met een geschiedenis….

Het complex is in 1988 in gebruik genomen, na een voorbereidingstijd van zes jaar, waarin veel verschillende plannen, ideeen en wensen zijn rondgegaan. De woningen zijn destijds gebouwd door het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en in het bezit van de Algemene Nederlandse Woning Stichting (ANWS), nu Mooiland.

Geschiedenis van West Duivesteijn

Voor de bouw van ons complex stond op deze plek een boerderij, landgoed `West-Duivesteijn´. Alhoewel deze boerderij geheel gesloopt is, herinneren nog bepaalde zaken hieraan, waaronder de toegangspoort en de vorm van het gebouw “de boerderij”. Dit is een gedeelte van het wooncomplex dat gekomen is precies op de plek waar vroeger de boerderij gestaan heeft. Het heeft ook precies de vorm gekregen van de vroegere boerderij. Van buiten hetzelfde uiterlijk, van binnen natuurlijk gemoderniseerd.

Alleen het hek bij de ingang van CW stamt nog helemaal uit de tijd van de oude boerderij. Het is gemaakt in 1612 en is er bij ons alleen nog maar voor de sier. Als je het hek namenlijk zou dichtdoen, zouden beiden helften elkaar ruimschoots niet raken. De afstand tussen beide hekdelen is te groot. In de loop der tijd is de weg verbreed, en het hek is daarin meegegaan, maar niet daarop aangepast. Verder is er ook een Oost-Duivesteijn, die boerderij wordt gebruikt door de hockeyvereniging. Meer hierover kun je lezen in een artikel dat is geschreven door de Archeologische Werkgroep Voorburg.

Hiernaast hebben we een fonds in het leven geroepen, het zogenaamde “West-Duivesteijn fonds”. Voordat het complex gebouwd werd, is de boerderij enige tijd gekraakt geweest. Met enig geluk kan men in Voorburg en Leidschendam nog de mensen tegen het lijf lopen die het complex destijds gekraakt hebben, de “krakers”. Deze mensen hebben nu overigens allemaal een gezin en wonen in een rijtjeshuis.
We kunnen nog veel meer vertellen over CW Voorburg, over de geschiedenis en hoe de aanloop en de realisatie van de woonvorm geweest is. Dat geldt ook voor de eerste jaren, hoe de cultuur was en over markante personen die CW rijk is geweest. De verhalen hierover moeten nog boven water komen.